Duende, wat betekent dat eigenlijk?

Op zoek naar een woord voor wat muziek voor mij betekent viel mijn oog op het woord “Duende”, een Spaans woord dat veel in de Flamenco wordt gebruikt, maar nog veel meer betekenissen heeft en het liet me niet meer los.

Duende betekent zoveel als “ziel” hebben, een verhoogde staat van passie en inspiratie. Het komt van binnen als een fysiek en emotioneel antwoord op kunst. Het geeft je koude rillingen, laat je lachen of huilen als een lichamelijke reactie op een artistieke prestatie die bijzonder expressief is. Goethe beschreef Duende als "iets dat iedereen kan herkennen, maar geen filosoof kan uitleggen." Goede muziek is altijd herkenbaar, maar niet altijd makkelijk te verklaren. En dat hoeft ook niet, dat is het magische en mysterieuze!

Dat klinkt allemaal nogal verheven, maar muziek is voor mij niet alleen maar zwaar of hoogstaand. Het is iets wat je deelt met anderen en waar je blij van wordt en mag ook grappig zijn. Daarom vind ik het zo leuk dat Duende ook “elf” betekent, voortgekomen uit de Spaans mythologie. Een van de leukste rollen die ik ooit speelde was die van de elf “Puck” uit Shakespeare’s “Midzomernachtdroom”. Een ondeugende elf, die je graag op het verkeerde been zet, graag plaagt, maar het goede met je voor heeft.