Biografie Carlijn Stolten

Als klein kind stond ik al op de planken. Toneelstukjes maken tussen de schuifdeuren, dansen als er visite kwam, toneel en muziek op school waren de leukste vakken. Mijn passie voor het theater en zingen werd steeds groter en resulteerde in een jaar muziektheater in Noorwegen, waar ik de rol van Maria Magdalena zong in Jesus Christ Superstar en de studie zang op het Utrechts Conservatorium, richting klassiek.

Na mijn studie ben ik me vooral gaan richten op het muziektheater en de lichte muziek. De klassieke zang was voor mij een te strak keurslijf. Ik ben blij met de basis die ik heb gekregen en ik gebruik het nog steeds in mijn lessen, maar ik zoek vooral naar de natuurlijke stem van iemand: zijn of haar verhaal en klank. Dat intrigeert mij.

Op het toneel

Als zangeres en actrice  beweeg me op vele vlakken van de muziek en het theater: heb gezongen in koren, gedanst in meerdere moderne locatievoorstellingen en heb in 2000 mijn eigen kindertheater opgericht: Kindertheater “op Stelten”, waarmee ik een aantal jaren muzikale verteltheatervoorstellingen voor kinderen heb gemaakt en gespeeld.

In 2011-2012 heb ik meegewerkt aan 4.0, een theaterconcert over leven, liefde en lust, door Life is a Stage. Vier zangers met uiteenlopende achtergronden (klassiek, kleinkunst, musical, jazz). Allen met een oor voor scherpe teksten en mooie melodieën. Deze vier artiesten bundelden hun krachten en deelden hun repertoire.
Er zijn plannen om weer bij elkaar te komen om in 2021 te komen met een nieuw theaterconcert: 4.1. Hebben we nog steeds dezelfde thema's? Er is in 10 jaar in ieder geval veel veranderd en genoeg materiaal om weer met een mooi programma te komen.

Naast het lesgeven heb ik steeds meer de behoefte om vaker op het toneel te staan als zangeres. Ik ben aan het broeden op een eigen programma. De eerste stappen daarvoor zijn gezet door het oprichten van Duende, muziek recht vanuit het hart, maar met een knipoog. Samen met gitarist Peter Witjes houd ik me bezig met Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse muziek. 
Voor meer info over Duende, klik hier

Lesgeven

Op dit moment richt ik me veel op het lesgeven en het coachen, zowel aan volwassenen als kinderen. Dat doe ik thuis in mijn zangstudio in Utrecht, maar ook op andere locaties in Utrecht.

Als zangeres weet ik hoe lastig het kan zijn als je stem niet doet wat jij wil. Ik heb ook momenten gehad dat ik dacht: “die stomme stem van mij, het lukt me nooit”, maar toch ging ik door... en de beloning als je dan op het toneel staat is geweldig: iemand raken met een lied of verhaal!
Dat probeer ik ook in mijn lessen te doen. Ik leer de leerlingen en cursisten luisterend te zingen om hun eigen klank te leren kennen. Ik begrijp het als het even niet lukt, als je bang bent om te falen. Dan begint het juist te kriebelen bij mij en probeer ik je toch zo ver te krijgen dat je een stapje verder gaat, dat je fouten durft te maken, en vandaar sterker en beter wordt. Zodat je uiteindelijk met een glimlach naar jezelf kijkt en zegt: “dat heb ik toch maar mooi gedaan!”

Er is niets fijners dan een leerling die vrolijk zingend die deur uit gaat na een les, met een glimlach op het gezicht en die net dat kleine stapje verder heeft gezet

 

Carlijn Stolten